Lage rugpijn – 5 dingen die je absoluut moet weten

Je kent het gevoel waarschijnlijk zelf ook, als een zeurend gevoel in de onderrug. Lage rugpijn is een kwaal die veel energie zuigt. Een echte volksziekte, want in België alleen al zijn er miljoenen mensen die er mee kampen. Geen erg als het na een dag over is. Maar wanneer het langer aansleept, moet je wél aan de alarmbel trekken. Met pijn rondlopen is absoluut nefast voor jouw rug.

Lage rugpijn is namelijk één van de meest uitdagende gezondheidsproblemen van het moment. Gelukkig betekent lage rugpijn vaak geen ernstige oorzaak, zoals lang in dezelfde houding zitten of staan, een verkeerde houding of zwakke spieren. Als osteopaat zijn we gespecialiseerd om de oorzaak uit te zoeken en de pijn te kunnen verhelpen. Samen met jou zoeken we de reden van jouw pijn.

Klacht(en): 
  • rugklachten
Doelgroep(en): 
  • volwassenen

Hier zijn alvast vijf weetjes over lage rugpijn

De bron van lage rugpijn

Wanneer één van de structuren in ons bovenlichaam (gewrichten, ligamenten, spieren, zenuwen,…) is overbelast of beschadigd, kan dit lage rugpijn veroorzaken. Velen kennen ook pijn in de bil of hun been, namelijk uitstralingspijn. De oorzaak wordt zeer vaak herleid naar een probleem in de lage rug. Ons wel beter bekend als een lumbago, hernia of sciatica.

Dat zijn meteen al wat verschillende oorzaken op een rijtje! Net daarom is er ook eerst een vraaggesprek tijdens een consultatie. Zo kunnen we snel en exact de oorzaak en dus ook de pijn bestrijden.

,

Conservatieve behandeling is aangeraden

“Chirurgische ingrepen en epidurale inspuitingen voor lage rugpijn moet als alleerlaatste worden ingezet”

Als osteopaat spelen we een belangrijke rol. We zijn namelijk gespecialiseerd om een probleem zeer breed te bekijken, wat ons snel brengt naar de kern van de klacht. Onze gezondheidszorg zet dan ook enorm hard in op conservatieve behandelingen zoals osteopathie als eerste optie. Drastische maatregelen zijn de allerlaatste optie. Hier in de praktijk staan we ook graag in contact met jouw huisarts of specialist om jouw klacht zo goed en efficiënt mogelijk te behandelen.

,

+ 98% geneest zonder operatie

je dat minder dan 2% een operatie nodig heeft? Specialisten kiezen steevast voor de conservatieve aanpak. Operaties brengen namelijk heel wat risico’s, die we liefst beperken tot de minimum. Ook wanneer je stevige pijn of uitstraling van de pijn ervaart, raden we je aan om eerst osteopathie te doen.

,

Rusten maakt het erger

Als osteopaat ligt onze focus in het herstellen van de beweging. Plat liggen bij lage rugpijn als advies ligt gelukkig al ver achter ons. We zorgen ervoor dat de zenuwen, bloedvaten, spieren, ligamenten en pezen terug kunnen functioneren en goed met elkaar communiceren. Dankzij beweging wordt er voeding en bloeddoorstroming gefaciliteerd naar de tussenwervelschijven en de kleine zenuwen rondom de wervels. Dit boost het genezingsproces, zodat je op een snelle manier terug actief en pijnvrij kan zijn. Kortom: als je enkel gaat liggen, verloopt het herstel veel trager.

,

lage rugpijn, osteopaat, hernia, lumbago

Osteopathie is veilig en effectief

Osteopathie wordt beschouwd als één van de effectiefste en snelste oplossingen bij zowel acute als chronische lage rugpijn. Zoals je al hebt kunnen lezen, focussen we niet enkel op de wervels, maar ook met alles dat in verbinding er mee staat. Voor ons zeer belangrijk in de aanpak van jouw klacht. Elke behandeling is specifiek. Er wordt dus steeds geluisterd naar jouw verhaal. Daarmee wordt ook een behandelplan opgesteld. Dit kan ook in samenwerking met jouw behandelende arts.

 

Seppe

bronvermeldingen

Zin in meer artikels?