Help! Heeft mijn baby een voorkeurshouding/torticollis?

Merk jij ook dat jouw baby een voorkeurshouding heeft? Dat het hoofdje steeds in dezelfde richting kijkt? Dat er zich een kaal plekje aan het vormen is? Een beetje vergelijkbaar met de ‘banaanhouding’. Toch is het een beetje vroeg voor jouw kleine spruit om al aan yoga te doen. De correcte benaming heet ‘torticollis. Mogelijk is ook het hoofdje afgeplat met een klein kalend plekje. Hoog tijd om de spanning weg te nemen dus. In deze blog lees je hoe osteopathie de oplossing kan bieden.

Klacht(en): 
  • afgeplat hoofdje |
  • baby |
  • huilen |
  • torticolilis |
  • voorkeurshouding
Doelgroep(en): 
  • babies

Wat is dat nu een voorkeurshouding?

Torticollis of ‘voorkeurshouding’ bij baby’s betekent dat het hoofdje steeds naar één zijde is gekanteld. Ze hebben moeite om het hoofdje zelf naar de andere zijde te draaien.

Het kan er oncomfortabel en zelfs pijnlijk uitzien, gelukkig is dat meestal niet zo. Wél is het belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen. Het lichaam heeft namelijk al veel compensatie moeten geven. Laten we jou meteen gerust stellen, dit komt namelijk vaak voor!

,

Spanning

Bij een osteopatische behandeling zoeken we naar de oorzaak van spanning. Bij torticollis zoeken we naar een te hoge en/of asymmetrische spanning. We onderzoeken rondom het hoofdje, de nek, maar ook de romp en de bekken. Want de nek is niet altijd de oorzaak van de torticollis. Dit gebeurt steeds op een zachte manier. Baby’s vinden dit zeer aangenaam en zijn zeer ontspannen. We stellen een behandelsplan op en evalueren ook de vooruitgang. Dit kan in overleg met de huisarts of pediater. Indien nodig, wordt er ook samengewerkt met een kind-kinesitherapeut.

,

De oorzaak

Er zijn verschillende oorzaken die de voorkeurshouding kunnen verklaren. Was jouw baby tijdens de zwangerschap een sterrenkijker, of een stuitligger? Verliep de bevalling met een forceps (tangverlossing)? Eén ding is zeker: voor en tijdens de bevalling krijgt een baby te maken met grote druk op het hoofdje en lichaampje.

 

voorkeurshouding, afgeplat hoofdje, torticollis babyDe meest voorkomende oorzaak is de SCM-spier zelf. Er kan een verkorting of grotere spanning aanwezig zijn. De spier loopt van het ‘os matoideum’, het botje achter het oortje van jouw baby, naar het sleutelbeen. Hierdoor wordt het hoofdje naar een zijde getild. De kin wijst dus in de richting van de tegenovergestelde schouder (zie foto).

 

De spier zelf kan dus het probleem zijn. We kijken verder naar hoe deze spier loopt, welke bezenuwing hiervoor verantwoordelijk is, …. We kunnen alvast besluiten dat het steeds om een multifactoriële problematiek gaat. En dat is nu net de sterkte van een osteopaat. We kijken naar alle factoren die het verhaal van deze klacht kunnen schetsen, om de torticollis en/of voorkeurshouding te verhelpen.

,

kindje met voorkeurshouding

Afgeplat hoofdje

Jouw baby ligt constant in dezelfde positie en zet de hele tijd druk op die ene plaats. Als gevolg van torticollis, of voorkeurshouding, kan er zich ook een ‘positionele plagiocephalie’ ontwikkelen. Beter gekend als een afgeplat hoofdje. Vaak samengaand met een kaal plekje aan dezelfde zijde. Om een snelle groei van de hersenen te kunnen garanderen, zijn de schedelbotten zeer flexibel en vatbaar voor veranderingen. Ook zeer vatbaar voor een afgeplat hoofdje dus.

,

8 herkenningspunten van torticollis bij mijn baby

  1. Mijn baby draait of tilt het hoofdje steeds naar één zijde
  2. Bij de voeding heeft mijn baby duidelijk een voorkeur naar één zijde om te liggen
  3. Mijn baby kijkt steeds naar éénzelfde richting
  4. Het is heel moeilijk om te draaien naar één zijde, mijn baby huilt bij het draaien
  5. Mijn baby draait wel naar beide zijden, maar niet even ver
  6. Wanneer mijn baby naar mij kijkt, draait het hoofdje niet mee maar kijkt over de schouder
  7. Er is een kleine verdikking aan de zijkant van mijn baby’s nekje.
  8. Asymmetrie/ongelijkheden in het gelaat van mijn baby
,

De behandeling? Osteopathie

Het doel is om alle aanwezige spanning op te lossen bij jouw baby. We analyseren de spanningen die zowel kort als verder verbonden is met de oorzaak aan het probleem. Daarbij houden we steeds rekening met het individu. Onze aanpak is dus steeds in relatie met het ‘verhaal’ van jouw kindje. Dit betekent dat we jouw baby met een voorkeurshouding behandelen op de gepaste manier, wat verschillend kan zijn voor een andere baby.

De reden hiervoor? Elke zwangerschap, geboorte en ontwikkeling van een baby heeft een eigen proces. Een proces dat niet vergelijkbaar is met anderen. Dat geldt ook voor osteopathie. We onderzoeken jouw baby in dialoog met jou als ouder. Dankzij de vragen die enkel jij als ouder kan beantwoorden, help je mee om tot de kern van het probleem te komen.

,

Tips voor thuis

De gouden regel: “Wakker op de buik, slapen op de rug”:
  • Laat jouw baby zoveel mogelijk op de buik liggen. Dit helpt om de spieren in de nek, schouder en rug te versterken. Ook helpt het de motorische ontwikkeling om te kunnen zitten en kruipen;
  • Geef de voeding steeds afwisselend links en rechts;
  • Leg het speelgoed aan de niet-voorkeurszijde;
  • Speel met licht: kijkt jouw baby graag naar buiten? Leg jouw kindje aan het raam met de niet-voorkeurszijde;
  • Wissel van positie tijdens het dragen van jouw baby;
  • Minimaliseer de tijd in de maxi-cosi.
  • Tracht ervoor te zorgen dat jouw baby actief zijn hoofdje draait, zelf zijn nekje trachten te stretchen heeft dus weinig zin.
  • Zorg dat de ogen ook meedraaien met het hoofdje.

 

Hoofdpositie is zeer belangrijk voor je baby, omdat deze in de eerste maanden dominant is aan bewegingen van de rest van het lichaam. De motorische ontwikkeling zal namelijk van het hoofdje naar de rest van het lichaam en zo helemaal tot aan de voeten verlopen. Als een kind start met een moeilijkere hoofdcontrole zal de rest van zijn/haar ontwikkeling ook bemoeilijkt worden.

Zoals je kan lezen is er heel wat dat je thuis al zelf kan doen. Zijn er nog vragen of zou je toch eens met je kleine spruit willen langskomen, sta ik steeds ter beschikking!

Seppe Huysmans

bronvermeldingen

Zin in meer artikels?